Βόρειος Ήπειρος εκπέμπει SOS

November 11, 2007

Με άρθρο της η καθημερινή της 11/11/2007 αναφέρεται στην κατάσταση στην Βόρειο Hπειρο.

Χρονια τώρα,εξελίσσεται η προσπάθεια των αλβανών να εκδιώξουν από τις πατρογονικές τους εστίες τους αδελφούς μας Βορειοηπειρώτες.

Εποικισμός των Ελληνικών περιοχών από αλβανούς του βορρά,τρομοκρατία εις βάρος των Ελληνικών πληθυσμών αλλα πλέον και κρατική προσπάθεια υφαρπαγής της περιουσιας των Ελλήνων και απόδοσης της στους αλβανούς.

Και πλέον τίθεται ακόμα πιο έντονο το ερώτημα :

το Ελληνικό κράτος τι κάνει ;

Πως συμπαραστέκεται στον Ελληνισμό της Βορειου Ηπείρου ;

Πως τον προστατεύει ;

Δυστυχώς,δεν υπάρχει κάποια κίνηση εκ μέρους του σάπιου Ελληνικού κράτους που να μας κάνει να αισιοδοξούμε.

Αντίθετα,ως απάντηση σε όλα αυτά έρχεται η νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων αλβανών στην Ελλάδα,η παροχή προς αυτούς κάθε βοήθειας ακόμα και η ανεπίσημη αναγνώριση τους ως έχοντες λόγο εις τα Ελληνικά θέματα.

Το κράτος των πολιτικάντηδων δεν έχει πρόβλημα να τους παραδώσει την σημαία και να αποδέχεται τους διαφορους Tαχίρ Mήτσηδες ως συνομιλητές…

Aξιοι συμπαραστάτες αυτού του σάπιου κράτους τα ΜΜΕ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ούτε καν αναφορά στην διαμαρτυρία των Βορειοηπειρωτών έξω από την αλβανική πρεσβεία πριν λίγες ημερες.

Τελικά φαίνεται ότι στο μονο που μπορεί να ελπίζει ο Ελληνισμός είναι η παλληκαριά των Βορειοηπειρωτών οι οποιοι εκατοντάδες χρονια παλεύουν για να επιβιώσουν στην γη τους…

το άρθρο της καθημερινής (11/11/2007) :

“Βορειοηπειρώτες καταγγέλλουν υφαρπαγή της περιουσίας τους

Το αλβανικό κράτος δεν σέβεται τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις
Της Μαριας Δεληθαναση

Υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών στη Ν. Αλβανία καταγγέλλουν οι σύλλογοι Βορειοηπειρωτών, ενώ ακόμη και σε δύο περιπτώσεις που τα δικαστήρια έχουν τελεσιδικήσει υπέρ των Ελλήνων οι αποφάσεις δεν έγιναν σεβαστές και οι περιουσίες δεν τους επιστράφηκαν. Την ίδια στιγμή δεκάδες δικαστικές αποφάσεις επιδικάζουν την παραχώρηση τεραστίων εκτάσεων σε Αλβανούς.

Αυτό γίνεται με δύο τρόπους: στην περιοχή της Χειμάρρας με την κλασική μέθοδο των καταπατήσεων γης που ανήκει σε Βορειοηπειρώτες με βάση ξεκάθαρους τίτλους πριν από το 1945. Στην περιοχή δεν είχαν πατήσει οι Οθωμανοί και οι ιδιοκτησίες ήταν διαμοιρασμένες στη γηγενή κοινότητα από αιώνες. Συγκεκριμένα, κύριοι ιδιοκτήτες ήταν Χειμαρριώτες, η ελληνική κοινότητα και η εκκλησία. Ομως, όπως σημειώνει ο Γ.Γ. της Ενωσης Χειμαρριωτών κ. Φρέντι Μπελέρης, μετά την κατάρρευση του προηγούμενου πολιτικού συστήματος δεν λύθηκε το περιουσιακό με επιστροφή των εκτάσεων στους πρότερους ιδιοκτήτες -όπως έγινε στα υπόλοιπα κράτη του ανατολικού μπλοκ, με αποτέλεσμα, με διάφορα τεχνάσματα να γίνεται υφαρπαγή των περιουσιών.

Στις αναγνωρισμένες μειονοτικές περιοχές των Αγίων Σαράντα, του Αργυροκάστρου και της Δρόπολης η υφαρπαγή της πατρογονικής γης γίνεται με την εφαρμογή δύο νόμων, που αποκλείουν τη δίκαιη κατανομή της στους μειονοτικούς πληθυσμούς. Επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, η γη ήταν ιδιοκτησία διαφόρων αγάδων. Στη συνέχεια, η γη μεταβιβάσθηκε στους κομμουνιστικούς συνεταιρισμούς. Στη μετακομμουνιστική Αλβανία μοιράζεται σύμφωνα με τη σημερινή σύνθεση του πληθυσμού (όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί, καθώς οι περισσότεροι Βορειοηπειρώτες έχουν μεταναστεύσει) και όχι με την ιστορική. Το αποτέλεσμα είναι οι Ελληνες να αποστερούνται της πατρογονικής τους γης και στην ουσία να εκδιώκονται από τον τόπο τους. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρόεδρος του Φόρουμ Βορειοηπειρωτών κ. Αλκης Παππάς, ενώ το 1995 οι δήμαρχοι σε Αγ. Σαράντα, Δέλβινο, Χειμάρρα και Αργυρόκαστρο ήταν Ελληνες, δέκα χρόνια αργότερα μόνο ο δήμαρχος Χειμάρρας είναι Ελληνας κι αυτός «με το ζόρι».

Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ενδεικτικά της κατάστασης που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Βορειοηπειρώτες, για την οποία έχουν επισήμως διαμαρτυρηθεί στους αρμόδιους φορείς του αλβανικού κράτους, στην ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα, στο αρμόδιο γραφείο της Ε.Ε στα Τίρανα και την αμερικανική πρεσβεία.

Στο χωριό Δρυμάδες στην περιοχή Δραλαίος, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου επί πρωθυπουργίας Ιλίρ. Μέτα το 2001 παραχωρήθηκε στην εταιρεία «Καμπέρη» έκταση 400.000 τ.μ., που είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο των παρατραπεζών, για να αποζημιώσει (κατά την επίσημη δικαιολογία) τους θιγμένους από τις παρατράπεζες. Ο κύριος μέτοχος της εταιρείας είναι πολιτικός φίλος του κυρίου Μέτα.

Στο χωριό Νίβιτσα, στην περιοχή Κακομαία, παραχωρήθηκε επί κυβερνήσεως Φάτο Νάνο το 2004 στην εταιρεία «Μεντιτερανέο» έκταση 50.000 τ.μ.

Δικαίωση

Στους Δρυμάδες, ο αδερφός και ο γαμπρός του κ. Ζαμπίτ Μπρόκαϊ, πρώην βουλευτή του Σοσιαλιστικού κόμματος και πρώην υπ. Αμυνας, κατέλαβαν το 1992 ιδιοκτησία της οικογένειας Ζούπα. Μετά από πολυετή δικαστικό αγώνα η οικογένεια δικαιώθηκε στο ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας, όμως η περιουσία δεν έχει επιστραφεί ακόμη στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.

Στις 26 Σεπτεμβρίου στη Χειμάρρα, στην περιοχή Πόρτο Παλέρμο, αποκαλύφθηκε ότι μια έκταση 8.500.000 τ.μ. έχει περιέλθει με δικαστική απόφαση στην ιδιοκτησία του κ. Αναστάση Τσάνη, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή και ζει στα Τίρανα. Ο κ. Τσάνι βάσισε τη διεκδίκησή του σε μία αίτηση προγόνου του το 1938 προς την τράπεζα της Ρώμης για χορήγηση δανείου για αγορά εδαφικής έκτασης. Ο δήμαρχος της Χειμάρρας κ. Βασίλης Μπολάνος προσέφυγε κατά της πρωτόδικης απόφασης. Ομως το Εφετείο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, χωρίς να κληθούν κατά την εξέταση της υπόθεσης ο δήμος Χειμάρρας, το δασαρχείο και οι δικαιούχοι της έκτασης. Ο δήμος Χειμάρρας και το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προχώρησαν σε πολιτική καταγγελία της απόφασης.

Τουριστικό χωριό

Ολη η ιστορία άρχισε, σύμφωνα με τους Βορειοηπειρώτες, όταν η αυστριακή εταιρεία «Ρόγκνερ» εκδήλωσε την πρόθεση, όπως αποκαλύφθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, να χτίσει στην εν λόγω περιοχή τουριστικό χωριό. Εκπρόσωποι της εταιρείας συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, που επιδοκίμασε την όλη επένδυση. Ομως για την υλοποίησή της υπήρχε ένα πρόβλημα. Η έκταση ανήκε σε 150 χειμαρριωτικές οικογένειες και θα ήταν πολύ δύσκολο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να παραχωρήσουν τα χωράφια τους στην εταιρεία. Η φερόμενη ως ιδιοκτησία του κ. Τσάνι, υποστηρίζουν οι Βορειοηπειρώτες, φαίνεται ότι ήταν η λύση.

Επειδή εμπόδιο στην υλοποίηση του σχεδίου φαίνεται να είναι ο δήμαρχος Χειμάρρας, έχει γίνει δέκτης συνεχών επιθέσεων και πιέσεων. Συγκεκριμένα, το Εθνικό Λογιστήριο του αλβανικού κράτους έχει δεσμεύσει το ποσό των 450.000 ευρώ που λαμβάνει κατ’ έτος ο δήμος Χειμάρρας από τέλη και κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, πριν από δύο χρόνια η Παγκόσμια Τράπεζα Επενδύσεων είχε εγκρίνει για λογαριασμό του δήμου τρία έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ. Αν και τα έργα επρόκειτο να ξεκινήσουν άμεσα, σε επίσκεψη κλιμακίου της Παγκόσμιας Τράπεζας Επενδύσεων στη Χειμάρρα έγινε σαφές ότι τα έργα δεν θα χρηματοδοτηθούν αν ο δήμος Χειμάρρας δεν αποδεχθεί όλο το πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι υπεύθυνος της Παγκόσμιας Τράπεζας Επενδύσεων για την Αλβανία είναι ο γαμπρός του κ. Μπερίσα.” 

Advertisements
%d bloggers like this: