Αυτούς ποιός θα τους ακούσει ;

December 6, 2007

Επειδή δεν περιμένουμε από τους πολιτικούς που έχουν γεμίσει τη χώρα μας λαθρομετανάστες να απαντήσουν στο ερώτημα του τίτλου (είμαστε σίγουροι ότι ο γείτονας του κυριου Παυλόπουλου που είναι υπερήφανος για την προτίμηση των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα,δεν είναι αφγανός),παραθέτουμε χωρίς περαιτέρω σχόλια και αυτούσιο το άρθρο της ελευθεροτυπίας που περιγράφει την αγανάκτηση των Πατρινών συμπολιτών μας.

Πατρινοί: Κάντε κάτι με τους λαθρομετανάστες

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα των αλλοδαπών μεταναστών στην Πάτρα. Οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες της περιοχής του λιμανιού διαμαρτύρονται έντονα για την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζουν, κατάσταση. Ομως από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «σηκώνουν τα χέρια ψηλά» και δηλώνουν ότι αδυνατούν να δώσουν λύση στο χρόνιο πρόβλημα.
Χθες το μεσημέρι εκατοντάδες κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής του λιμανιού συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πύλη 7, αποκλείοντας την είσοδο των φορτηγών στο λιμάνι και την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου για τα αυτοκίνητα. Επί περίπου δύο ώρες περίπου παρέμεναν στο σημείο κρατώντας πανό με το σύνθημα «το όνειρο του μετανάστη να μη γίνει εφιάλτης για την πόλη». Οι κάτοικοι περίμεναν, μάταια όπως αποδείχτηκε, τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας να φτάσει στο σημείο, ενώ αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να έρθει στην Πάτρα ο υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης.

Δέκα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη συγκέντρωση των κατοίκων, μπροστά από την πύλη του λιμανιού είχαν συγκεντρωθεί περίπου 300 πρόσφυγες. Η Αστυνομία κατάφερε με ειρηνικό τρόπο να τους απομακρύνει και να τους οδηγήσει στον καταυλισμό της Τερψιθέας για να αποτραπούν τυχόν έκτροπα. Οση ώρα πάντως διαρκούσε ο αποκλεισμός του λιμανιού η εικόνα λίγα μέτρα πιο μακριά ήταν απογοητευτική, αφού εκατοντάδες πρόσφυγες εκμεταλλευόμενοι προφανώς και την παρουσία της λιμενικής δύναμης στην πύλη του λιμανιού, επιχειρούσαν να μπουν στις νταλίκες που παρέμεναν εντός της λιμενικής ζώνης.

«Οχι μέτρα – ασπιρίνες»

«Το θέμα δεν λύνεται με αυτές τις ασπιρίνες. Οι κάτοικοι δεν ήρθαν γιατί λένε ότι φοβούνται. Εμείς δεν φοβόμαστε; Γι’ αυτό πήγα και τους ζήτησα το λόγο. Το θέμα δεν λύνεται με αυτές τις ασπιρίνες. Είναι 2.000 άτομα. Δεν μπορεί να τα διαχειριστεί ο δήμος και η νομαρχία. Αυτό που βλέπετε είναι η αρχή. Αναμένονται και άλλα κύματα λαθρομεταναστών. Ας φροντίσει η πολιτεία να βάλει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν λύνεται με έναν καταυλισμό 30 ημερών», δήλωσε νομάρχης Αχαΐας Δ. Κατσικόπουλος.

«Το όνειρο του μετανάστη είναι σεβαστό, αλλά όχι όταν γίνεται εφιάλτης για την πόλη. Οι αιτίες της λαθρομετανάστευσης είναι γνωστές. Στην Πάτρα έρχονται Κούρδοι και Αφγανοί. Ξέρουμε τι περνούν. Η πόλη όμως ζει έναν εφιάλτη που πρέπει να τελειώσει. Χθες συναντήθηκε η κ. Μπακογιάννη με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Οι Τούρκοι ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα της συμπεριφοράς της Ελλάδας απέναντι στους λαθρομετανάστες. Ποια είναι η απάντηση της Ελλάδας για το ζήτημα. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να το συζητήσει. Υπάρχει κράτος; Είναι κωφοί και τυφλοί; Υπάρχει ΕΥΠ που δεν μπορεί να δει ποιοι τους φέρνουν. Υπάρχουν υπουργεία; Κάποιοι για να διώξουν τις ευθύνες από πάνω τους λένε ψέματα για τη δημιουργία ενός καταυλισμού φιλοξενίας. Εδώ και τέσσερα χρόνια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιχειρεί να φτιάξει καταυλισμό για 20 Ελληνες Ρομά και δεν τα έχει καταφέρει».

«Για να γίνει αυτό πρέπει να ξέρεις σε ποιο νόμο θα ενταχθεί, σε ποιο πλαίσιο κυβερνητικών αποφάσεων θα λειτουργήσει, ποιος θα είναι υπεύθυνος κ.τ.λ. Είναι ερωτήματα στα οποία δεν απαντούν όσοι μιλούν για καταυλισμό. Το χρησιμοποιούν για να μας πείσουν ότι οι Πατρινοί δεν είναι φιλάνθρωποι. Ο πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος είναι Ιορδανός. Δεν μπορούν να μας λένε ρατσιστές», σημείωσε ο δήμαρχος Πατρέων κ. Φούρας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 06/12/2007

Advertisements
%d bloggers like this: