Αυτόνομος Βόρειος Hπειρος

February 17, 2008

Η θριαμβευτική για την Ελλάδα εξέλιξη του A Βαλκανικού πολέμου,έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση πολλών σκλαβωμένων Ελληνικών εδαφών.
Στο μέτωπο της Ηπείρου,ο Ελληνικός Στρατός,πριν ακόμα την απελευθέρωση των Ιωαννίνων,απελευθερώνει Βορειοηπειρωτικά εδάφη (Κορυτσά).
Η πλήρης απελευθέρωση της πανάρχαιας αυτής Ελληνικής γης,θα ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 1913.
Η ελευθερία όμως των Βορειοηπειρωτών είχε να αντιμετωπίσει έναν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο : τον διπλωματικό κυνισμό των μεγάλων δυνάμεων.
Με το πρωτόκολλο της Φλωρεντίας,παραχωρούν στο νεοσυσταθέν αλβανικό κράτος την Βόρειο Hπειρο αγνοώντας προκλητικά την εθνικότητα της τεραστιας πλειοψηφίας των κατοίκων της.
Σε διπλωματικό επίπεδο,αξιώνουν από την Ελληνική κυβέρνηση την αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από την περιοχή υπό την απειλή της απαγόρευσης της ένωσης των νήσων του Αιγαίου με το Ελληνικό κράτος.
Η Ελλάς αναγκάζεται να υποκύψει στον εκβιασμό και ετοιμάζεται να αποχωρήσει σταδιακά από την Βόρειο Hπειρο.

Οι Βορειοηπειρώτες όμως δεν ήταν διατεθειμένοι να χαρίσουν την ελευθερία τους,η οποία κερδήθηκε με αίμα.
Την 17/02/1914 στο Αργυρόκαστρο,ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός κηρύσσει την Ανεξαρτησία του.
O Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Βασίλειος,ομιλεί στο συγκεντρωμένο πλήθος :

«Αδελφοί Ηπειρώτες , η Hπειρος, έχοντας την ελπίδα της στο Θεό και στηριγμένη στη δύναμη των παιδιών της και στη βοήθεια όλου του Ελληνισμού, με αρχηγό τον Γεώργιο Ζωγράφο ρίχνεται στον αγώνα κι ανυψώνει, σαν σημαία της αυτονομίας, την παλιά βυζαντινή σημαία…
Η Hπειρος είναι αποφασισμένη να την διατηρήσει απρόσβλητη και μόνο αν θα πατήσουν στο πτώμα και του τελευταίου Ηπειρώτη, θα μπορέσουν οι εχθροί ν’ απλώσουν πάνω της βέβηλο χέρι. Ηπειρώτες !
Εμπρός για την πίστη και την Πατρίδα ! Ζήτω η ανεξάρτητη Ήπειρος ! …».

Την 18/02/1914,η Κυβέρνηση της αυτόνομης Ηπείρου κυκλοφορεί μια προκήρυξη, με την οποία προσκαλεί όλους τους Ηπειρώτες να δώσουν το παρών στο μεγάλο αγώνα.

«Ηπειρώτες,
Η απόφαση για την «αυτόνομη πολιτεία της Βορείου Ηπείρου» πάρθηκε, γιατί η πατρίδα μας κινδυνεύει … Μας αποσπούν απ’ την αγκαλιά της μητέρας μας Ελλάδας. Μας αρνούνται την αυτοδιοίκηση στο αλβανικό κράτος. Μας αρνούνται ακόμα και τις εγγυήσεις, που θα μας περιφρουρούσαν τη ζωή, τη θρησκεία, την περιουσία, την εθνική μας ύπαρξη …
Γι’ αυτούς τους λόγους,
Κ η ρ ύ σ σ ε ι
Η Βόρειος Ήπειρος την ανεξαρτησία της και προσκαλεί τους πολίτες της, με κάθε θυσία, να υπερασπίσουν την ακεραιότητα του εδάφους και τις ελευθερίες της εναντίον κάθε προσβολής.

Η προσωρινή Κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Χρ. Ζωγράφος

Τα μέλη

Ο Δρυϊνουπόλεως, Βασίλειος

Ο Κορυτσάς, Γερμανός

Ο Βελλάς και Κονίτσης, Σπυρίδων».

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα είναι άμεση και πάνδημη.
Τον τίμιο Αγώνα των Βορειοηπειρωτών θα ενισχύσουν και σώματα από την ελεύθερη Hπειρο,από την Κρήτη,από την Αιτωλοακαρνανία και από αλλα μέρη της Ελλάδος.

Οι αλβανοί που επιχειρούν να προχωρήσουν στην κατάληψη των εδαφών που υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει ο Ελληνικός Στρατός,συναντούν την αντίσταση των Βορειοηπειρωτών και ηττώνται σε όλα τα μέτωπα.
Ο Αγώνας των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου υπήρξε παντού νικηφόρος και ως αποτέλεσμα αυτού,έρχεται το πρωτόκολλο της Κέρκυρας το οποίο αναγνωρίζει την Αυτονομία της Βορειου Ηπείρου.

Με την κήρυξη του A παγκοσμιου πολεμου,ο Ελληνικός στρατός επανέρχεται στην Βόρειο Hπειρο και το 1915,10 Βορειοηπειρώτες βουλευτές γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό και συγκίνηση στην Ελληνική Βουλή.
Δυστυχώς όμως,ο Εθνικός Διχασμός που ακολούθησε,είχε ως αποτέλεσμα να αφεθεί η Βόρειος Hπειρος στη μοίρα της.
Η επάνοδος του Κωσταντίνου στο θρόνο χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα από την Ιταλία για να καταπατήσει την συμφωνία Βενιζέλου-Τιτόνι και να πρωταγωνιστήσει ώστε η Βόρειος Hπειρος να προσαρτηθεί στο αλβανικό κράτος.

Η κατοχή που υφίσταται από τότε υπήρξε βάναυση.
Εκκλησιαστικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών καταπατήθηκαν.
Απαγορευόταν η ομιλία της Ελληνικής και οι διωγμοί του Ελληνικού στοιχείου υπήρξαν συνεχείς.
Ο πόθος όμως των Βορειοηπειρωτών για ελευθερία δεν έπαψε.
Ακόμα και υπό την γερμανοϊταλική κατοχή,ιδρύουν το ηρωικό ΜΑΒH και αντιστασιακές κατά τόπους ομάδες και πολεμούν για την ελευθερία.
Η προδοτική στάση των κομμουνιστών και σε αυτό το εθνικό ζήτημα,δεν επέτρεψε την επιβίωση των ανταρτικων Βορειοηπειρωτικών ομάδων και μετέπειτα ούτε την είσοδο δυνάμεων του EΔΕΣ στην Βόρειο Hπειρο κατά την αποχώρηση των γερμανών.

Σήμερα η Βόρειος Hπειρος παραμένει υπό κατοχή.
Τα δικαιώματα των Αδερφών μας καταπατούνται από το επίσημο αλβανικό κράτος το οποίο προωθεί σχέδια αφελληνισμού της περιοχής με μεταφορά εποίκων από τον αλβανικό βορρά,με συνεχείς προσπάθειες υφαρπαγής ελληνικών περιουσιών,με βία και νοθεία σε εκλογές.

Χρέος όλων μας είναι να μην ξεχνάμε τους αλύτρωτους Αδερφούς μας.
Να απαιτούμε την δικαίωση τους και την ευημερία τους.
Είναι χρέος μας απέναντι στους Hρωες που έδωσαν τον αίμα τους και τη ζωή τους για την ελευθερία Ελληνικής Γης.

Είναι χρέος μας να μην αφήσουμε να λησμονηθεί ο αγώνας των Σπυρομήλιων ,του Ζωγράφου,του Μπολάνου,του Σαχίνη,του Κοκαβέση,του Κώνστα,του Τάσου,των Kαραθάνων,των Πήλιων,του Λώλη και χιλιάδων άλλων αγωνιστών για την Ελευθερια της Βορείου Ηπείρου.

ΑΘAΝΑΤΟΙ
ΖΗΤΩ Η ΒOΡΕΙΟΣ HΠΕΙΡΟΣ !

Advertisements
%d bloggers like this: